Z radością chcemy podzielić się postępami w realizacji operacji

Grupa Operacyjna EPI Zrównoważona Produkcja Wołowiny zrealizowała etap I operacji Opracowanie i wdrożenie innowacji związanych z technologiami „Rolnictwa precyzyjnego” i „Precyzyjnej produkcji zwierzęcej” w obszarze produkcji wołowiny zrównoważonej zgodnej ze strategią „od pola do stołu”. 

 

1. Opracowano innowacyjne rozwiązania w obszarze produkcji i zbioru pasz z wykorzystaniem rozwiązań rolnictwa precyzyjnego. Precyzyjna produkcja pasz wymaga wykorzystania danych do ustalenia zmiennych, dostosowanych do warunków siedliskowych prac agrotechnicznych, tj., zmienna dawka wysiewu roślin pastewnych, nawożenia i ochrony, której celem jest poprawa efektywności produkcji pasz, wyeliminowanie nakładających się przejazdów maszyn uprawowych, czy dawek nawożenia i środków ochrony roślin.

2. W ramach projektu opracowano prototyp urządzenia (stacji do pomiarów masy ciała wraz z infrastrukturą towarzyszącą), która umożliwia wielokrotny pomiar masy ciała zwierząt w trakcie poboru wody (pojenia), ilość pobranej wody, częstość odwiedzin stanowiska do pojenia. Integralnym elementem systemu jest zintegrowana z urządzeniem infrastruktura informatyczna niezbędna do indywidualnej identyfikacji
poszczególnych osobników w grupie oraz rejestracji wszystkich zdarzeń związanych z funkcjonowaniem stanowiska pomiarowego wraz z systemem komunikacji z użytkownikiem tj. interfejsem użytkownika, dzięki któremu możliwe jest bieżące monitorowanie wszystkich zdarzeń w grupie. Drugim prototypem jest moduł inteligentnego systemu do monitoringu żywienia bydła. W ramach projektu opracowano prototyp dwumodułowego (dwustanowiskowego) urządzenia (stacji żywieniowej), które umożliwia pomiar ilości pobieranych przez bydło pasz oraz rejestrację behawioru żywieniowego zwierząt, które są istotne z punktu widzenia ekonomiki produkcji zwierzęcej. Aby umożliwić sprawną
komunikację pomiędzy urządzeniem a hodowcą, istotnym elementem prototypu jest infrastruktura informatyczna niezbędna do identyfikacji zwierząt oraz rejestracji wszystkich zdarzeń związanych z monitorowaniem żywienia bydła.